After effects feature image

Hva har jeg lært etter noen år med Adobe After Effects?

I 2016 åpnet jeg After Effects for første gang. Før dette hadde jeg stort sett jobbet med de tre mest kjente Adobe-programmene Photoshop, Illustrator og Indesign. Men jeg hadde lenge vært interessert i å lære med om animasjon og motion graphics, så da var det bare en ting å gjøre; sette i gang.

Først og fremst må jeg få si at jeg er langt unna noen proff i After Effects. Dette er et enormt program med utrolig mange bruksområder, og jeg har hittil bare tatt i bruk en liten del av potensialet dette programmet har å by på. Gjennom Fete typer+Savant har jeg produsert en rekke animasjonsfilmer for kunder som Folkehelseinstituttet, NHO Reiseliv og Energi Norge. Filmene ligger ute på denne siden om du er interessert i å ta en titt.

Noe av det første jeg merket meg om dette programmet er at det er enormt. Man kan gjøre så utrolig mye med After Effects. Korrigere farge på film, legge til effekter på ferdig film, produsere vignetter eller introer til filmprosjektene dine eller animere hele filmer. After Effects kommuniserer godt med andre Adobe-programmer som Photoshop, Illustrator og Premiere. Men det kan også brukes i sammen med 3D-programmet Cinema 4D. Så ikke bare kan du gjøre utrolig mye spennende i 2D, men programmet er godt rustet for å jobbe med 3D-prosjekter. Og med et stort utvalg av kameraer kan man begynne å blande disse to verdenene sammen.

Jeg merket tidlig var at jeg hadde en fordel ved at jeg kunne illustrere og kjente godt til Adobe Illustrator. Du kan fortsatt gjøre mye uten å være en illustratør. Kanskje skal du bruke programmet til å legge effekter på film, eller du vil lage vignetter til filmene dine basert på geometriske former og tekst. Alt dette kan du gjøre med verktøyene som er tilgjengelige i Adobe After Effects. Men om du ønsker å skape noe helt eget. Kanskje lage en animasjonsfilm, så lønner det seg å ha kjennskap til Adobe Illustrator. After Effects og Illustrator snakker godt sammen og ved å gjøre en grundig jobb på illustrasjonene dine i Illustrator vil du få en enklere jobb med å animere dem sener i After Effects.

Plugins gjør forskjellen

Akkurat som Photoshop blir et bedre tegneprogram om du finner flere brushes, vil After Effects bli bedre å jobbe med når du får lagt inn noen plugins. Disse tilleggsprogrammene vil bidra til en bedre arbeidsflyt og gjør det enklere å få til akkurat det du vil. Det er her det kan begynne å bli dyrt, for når man begynner å se hvilke plugins som finnes der ute får man jo lyst til å kjøpe alle sammen! Men start med å bruke programmet og se hvilke oppgaver du gjør om og om igjen. Jeg ønsket meg raskt et verktøy som kunne hjelpe meg med å organisere keyframes, for de blir det mange av etterhvert. Når jeg ble litt mer dreven på å animere karakterer fant jeg også rakst ut at det og flytte armer og bein på karakterene ble en slitsom jobb. Til dette fikk jeg mye hjelp av en plugin som heter Rubber Hose – noe som gjorde det mye enklere å animere karakterer i After Effects.

Etter å ha produsert en rekke animasjonsfilmer har jeg forstått at det skal mer enn After Effects til for å ferdigstille en film. Når man er fornøyd med alle illustrasjoner, animasjoner og overganger må man over i neste ledd av produksjonen. Lyd er viktig for en god filmopplevelse, og selv om det absolutt går an å jobbe med dette i After Effects så anbefaler jeg å bruke andre programmer for å ferdigstille prosjektet. Adobe Premiere er godt knyttet opp mot After Effects og ved hjelp av dynamic links kan man hente inn hovedkomposisjonen man har laget i AE og legge den inn som et filmspor i premiere. På denne måten vil alle endringer man gjør i animasjonen bli oppdatert automatisk og du slipper å rendre ut nye filer for hver gang du gjør en endring.

5 tips til deg som vil lære adobe After Effects

1. Installer engelsk versjon av programmet
Jeg mener at alle design-programmene du skal bruke bør være installert med engelsk som standard. Det er en veldig enkel grunn til det og det er tutorials. Det finnes et fåtall av dem fra norske brukere, men så uendelig mye flere ligger ute på engelsk. For å følge dem og forstå alle begrepene som brukes gjør du deg selv en tjeneste ved å holde deg til engelsk!

2. Begynn med å forstå deg på panelene
After Effects er et stort program. Derfor er det lurt og åpne programmet og først få en oversikt over alle panelene. Finn ut hvor du legger inn bilder, lyd og andre elementer du vil bruke. Sett deg inn i timeline og hvordan den fungerer. Og se over panelet oppe til høyre. Her vil du finne diverse nyttige elementer som effekter, align-verktøy, samt at alle pluggins du velger å installere vil legge seg her. Her er en video som går igjennom de ulike panelene.

3. Plugins
Bruk plugins. Noen av dem kan koste deg noen kroner, men de kan spare deg for veldig mye jobb, og lar deg gjøre noen ting som vil være vanskelig å få til uten disse ekstra verktøyene. Det finnes også flere gode plugins som er gratis å laste ned. Sjekk ut Video Copilot eller Motion Array, som er to av mange tilbydere av plugins. Lenger ned på siden kan du se en liste over anbefalte plugins som jeg har brukt en del i mine prosjekter.

4. Det hjelper å kunne illustrere
Du kan fortsatt komme langt uten å være illustratør, men noen grunnkunnskaper i Adobe Illustrator kommer godt med!

5. Ferdigstill prosjektet ditt i Adobe Premiere
Når det kommer til oppgaver som lydlegging eller teksting av filmen din vil Premiere være letter å jobbe med. Og har du først blitt godt kjent med After Effects, så vil veien til å lære seg de enkleste tingene i Premiere være ganske kort!
Ved bruk av dynamic link kan man også laste inn hoved-komposisjonen fra After Effects inn i Premiere, og du slipper å eksportere ut en filmfil hver gang det må gjøres en endring i animasjonen.

Noen nyttige plugins til Adobe After Effects

RubberHose2 – Battle Axe
Denne gjør det enklere å legge til armer og ben på karakterene dine, og gjør det enkelt å sette dem i bevegelse. Pluginen har også mange flere bruksområder.

Move Anchor Point – Batch Frame
Plugin som lar deg flytte på ankerpunktene for hvert objekt i prosjektet ditt. Etter hvert som prosjektet vokser vil dette være et veldig nyttig verktøy å ha. Da jeg fant denne lå den første versjonen ute gratis. Siden dette har de i skrivende stund kommet ut med den fjerde versjonen av programmet, som de vil ha noen kroner for. Min anbefaling er løp og kjøp – det er så verdt det!

Easy Copy
Denne bruker jeg absolutt hele tiden! Easy Copy lar deg kopiere innstillingene fra en eller flere keyframes over til et annet objekt. Har du for eksempel en tekst som beveger seg sidelengs, kanskje ved bruke av egne easy ease-instillinger, så kan du markere disse og kopiere stilen over til et nytt objekt som skal bevege seg på samme måte.
Utvidelsen er gratis, men du kan velge å gi noen kroner til utviklerne om du ønsker.